Tanımlar
A
Alan:
Geliştirilen kalıplar ad uzayları oluşturmak için tanımlanan kayıtlardır. Alanlar yardımıyla, https://pyronome.com alan adı üzerinden erişilebilen farklı kalıp dizinleri oluşturulabilmektedir.
Az-Kod:
"Kod yazmadan ya da çok az kod yazarak..." olarak ifade edilmektedir.
Az-Kod Platformu:
Kod yazmadan ya da çok az kod ile yeni özellikler eklenebilen yazılım platformlardır.
B
Bulut (bilişim):
Bulut (bilişim), bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. (Bknz. Vikipedi)
G
Gerçek Hayat Sistemi:
İçeriğinde, insan, makine, yasa, politika, ve kurallar barındıran bütünsel sistemleri ifade etmektedir. "Gerçek Hayat Sistemleri", sosyal sistemler olarak da ifade edilmektedir.
K
Kalıp:
Pyronome, yazılım elemanlarının yeniden kullanılabilir bileşenlere ve paketlere dönüştürülmesini destekleyen bir mimariye sahiptir. Yeniden kullanılabilir bu bileşen ve paketlere "KALIP" ismi verilmektedir.
Kaynak Kod:
Kaynak kod, herhangi bir yazılımın işlenip makine diline çevrilmeden önce insanların okuyup üzerinde çalışabildiği programlama diliyle yazılmış halidir. (Bknz. Vikipedi)
Konvansiyon:
Genel olarak üzerinde anlaşılan ve uzlaşılan uygulama biçimlerini ifade eder.
M
Model:
Gerçek dünyadaki bir varlığın, olayın veya sistemin üzerinde işlemler gerçekleştirmek için yapılan basitleştirilmiş örneklere verilen genel addır. Pyronome üzerindeki modeller, geliştirilecek yazılım sisteminin ana ve alt elemanlarının oluşturduğu tanımları ifade etmektedir.
Modo:
Pyronome üzerinde model tanımlarının kolay yapılabilmesi için geliştirilmiş modelleme dilidir (Bknz. http://modolanguage.org).
P
Proje:
Pyronome üzerinde kaynak kod üretimi gerçekleştirilecek tanımların yapıldığı ana elemandır.
S
Sosyal Sistem:
İçeriğinde, insan, makine, yasa, politika, ve kurallar barındıran bütünsel sistemleri ifade etmektedir. "Sosyal Sistemler", gerçek hayat sistemleri olarak da ifade edilmektedir.
Ş
Şablon:
Kalıpların en önemli bileşenlerinden bir tanesi şablonlardır. Şablonlar model ağacına göre kod parçalarının bir araya getirilerek üreteçlerin oluşturulmasını sağlayan elemanlardır.
Şema:
Kalıplar kaynak kod üretimi yaparken belli özelliklere ve kullanıcı tarafından eklenecek belli parametrelere ihtiyaç duymaktadır. Şemalar kullanacıdan alınacak bilgilerin tanımlanmasını sağlayan elemanlardır.